Изкуството: ЧЕТЕНЕ

Библиотечният шкаф в моя дом е най-голямото материално богатство, което притежавам. Той е като пространствено-времеви портал, а всяка една книга – ключ към друга реалност. Заставам пред него, спирам погледа си на нещо вече прочетено и си спомням с носталгия колко много са ми дали тези страници. Но никога не чувствам, че е било достатъчно. 

Аз искам да знам още. 

Избирам следваща книга, почти винаги на случаен принцип, по някакъв странен усет. Зачитам я и моето пътуване из страниците започва. Всяка книга разкрива нов свят и дори и да не ме грабне от началото със своята могъща сила, продължавам да чета, защото знам, че авторът я е написал, за да ми каже нещо. 

Чета на почивки, въпреки че понякога е трудно да се откъсна и ми се иска да чета страниците на един дъх. Харесва ми да анализирам ситуациите и героите, да откривам мои черти в техните характери, да предполагам какво ще се случи по-нататък. Затваряйки последната страница, в съзнанието ми изригва вулкан от мисли, а в сърцето ми – от чувства. Четенето ме осъвършенства. Прочитането на книга е наистина специално усещане за мен - вълнуващо и успокояващо.

Обичам да чета, защото книгите обогатяват не само моите знания, но и развиват емоционалната и духовната ми интелигентност. Книгите ме научиха да мисля и по-мащабно, и по-задълбочено. Умението да чета през редовете ми е необходимо, за да разбера не само замисъла на писателя, а и на Създателя, който или каквото и да е То. Аз съм от хората, които все си задават от онези въпроси за живота, на които никъде няма записан точен и ясен отговор.  Затова част по част, или по-точно книга по книга, редя своя житейски пъзел. 

Казвали са ми, че трябва да опитам от всичко, да видя много, за да бъде пълноценно моето съществуване. Но не, за мен е достатъчно и предостатъчно да чета много в свободното си време. Няма по-приятно и същевременно полезно занимание от четенето. Жалко за хората, които не са се докоснали до тази магия под формата на книга, намираща се във вълшебното място, наречено библиотека.

Писано отдавна.
Автор: Теодора Цветославова Тодорова

Popular posts from this blog

Капан (Мисълта за тебе не ми дава мир)

Водовъртеж от лъжи 🌊

Силна 💎